Autor Societat
4 Octubre 2018 a 15:00

Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021

Celebrada reunió entre Ministerio i Conselleria

Reunio Pla Estatal d'Habitatge// Foto: Conselleria Territori Sostenibilitat

Reunio Pla Estatal d’Habitatge// Foto: Conselleria Territori Sostenibilitat

El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, va reunir-se dimarts amb la secretària general d’Habitatge del Ministeri de Foment, Helena Beunza, per a fer el seguiment del conveni de col·laboració entre el Ministeri i la Generalitat per a l’execució del Pla Estatal d’Habitatge 2018-2021, signat el juliol passat. El Pla compta amb un pressupost per a Catalunya de 272 milions d’euros per als quatre anys i l’executarà l’Agència de l’Habitatge de Catalunya (AHC). Durant la reunió, Serra ha demanat convocar una reunió bilateral per abordar amb el Govern estatal els recursos que mantenen suspeses la Llei 24/2015, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica i la Llei 4/2016 de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones en risc d’exclusió residencial. A la reunió també hi va assistir la directora de l’AHC, Judith Guifreu, amb el seu equip.
Per a Serra, és fonamental que l’Estat aixequi els recursos d’aquestes dues normatives “perquè això ens permetrà afrontar amb la màxima capacitat les polítiques d’habitatge”. Entre d’altres, aquestes lleis han de permetre obligar els grans tenidors d’habitatge a oferir als ciutadans un lloguer social durant tres anys en els supòsits de vulnerabilitat econòmica.
Reunió de seguiment
La reunió d’aquest dimarts estava prevista en el conveni de col·laboració entre el Ministeri de Foment i el Departament de Territori i Sostenibilitat per a l’execució del pla d’habitatge vigent en la qual es fa un repàs de la distribució inicial de les partides dels diferents programes i s’adapten a la demanda de cada tipus d’ajut amb l’objectiu d’optimitzar l’aplicació dels recursos disponibles. Per a aquest any 2018 l’Estat preveu aportar 50.750.000 euros a cinc programes: ajuts al lloguer; foment del parc públic d’habitatge de lloguer; millora de l’eficiència energètica i sostenibilitat en habitatges; conservació, millora de la seguretat en l’utilització i de l’accessibilitat en habitatges, i regeneració i renovació urbana i rural.
Aquesta reunió de seguiment es realitza entre un i dos cops l’any, bé presencialment o per videoconferència.
Millorar els recursos del pla estatal
Serra també ha recordat que l’aportació de l’Estat al Pla d’habitatge és clarament insuficient tenint en compte la realitat social, econòmica i del sector de l’habitatge a Catalunya”. El finançament del Pla per a tot l’Estat és de 1.443 milions d’euros i un 14,5% d’aquests recursos són els que es destina a Catalunya: 209.235.000 euros. Per a Serra, “Catalunya requereix d’un major pes en l’assignació dels recursos, tenint en compte el pes del PIB, que és del 19%, i la població, d’un 16,22%”.
El secretari d’Hàbitat Urbà i Territori ha fet èmfasi en què el finançament de l’Estat per a polítiques d’habitatge està a nivells inferiors als de l’any 1993 i per això “nosaltres, com a Generalitat, ens veiem obligats a fer una aportació molt superior a la rebuda per poder fer front a les necessitats d’atenció social en matèria d’habitatge”. Serra ha reclamat recuperar un mecanisme que ja existia en anteriors plans: el fons d’eficàcia pel qual “aquells fons sobrants d’altres comunitats autònomes que no hagin gastat el previst haurien els hauríem de poder utilitzar les altres comunitats”.
Switch to mobile version