Autor Societat
2 Desembre 2018 a 15:00

XXIII Trobada de Serveis Locals de Consum

S’han realitzat prop de 10.000 inspeccions a comerços durant el 2017

XXIII Trobada Serveis Locals Consum// Foto: diba

XXIII Trobada Serveis Locals Consum// Foto: diba

La Jornada va ser inaugurada pel president de la Diputació de Barcelona i alcalde d’Igualada, Marc Castells, la consellera d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Maria Àngels Chacón, i la diputada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Laura Martínez.

El tema central de la trobada va girar sobre la resposta que es proporciona des de l’Administració Local, en funció de l’àmbit competencial i dels recursos disponibles, a les grans “crisis de consum” que periòdicament afecten a un volum important de persones consumidores i que acostumen a anar acompanyades d’una forta repercussió social.

En aquest sentit, la diputada de Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Laura Martínez, va assegurar que “més enllà de facilitar suport als afectats, caldria dissenyar estratègies proactives per ser capaços de detectar aquestes crisis abans de que finalment esclatin provocant un nombre important d’afectats. La inspecció que realitzem des dels Serveis de Consum de la Diputació pot ser una bona eina per identificar aquestes situacions amb l’antelació suficient”.

Per la seva part, Marc Castells va afirmar que “des dels municipis i des de la Diputació hem de continuar apostant per defensar els drets dels consumidors, perquè el futur passa per una economia i un consum de proximitat, de qualitat, responsable i sostenible”.

El programa de la Trobada de Serveis Locals de Consum incloïa la celebració de la XII Assemblea de la Xarxa Local de Consum i la presentació dels resultats dels X Cercles de Comparació Intermunicipals de les Oficines Municipals d’Informació al Consumidor (OMIC) corresponents a l’exercici 2017. Els Cercles ajuden en la millora de la qualitat dels serveis a partir de la definició i validació d’indicadors de les OMIC de cada municipi, l’anàlisi de resultats i la comparació entre diferents serveis de consum per identificar els punts forts i les oportunitats de millora.

Durant l’exposició d’aquest resultats, s’ha informat que en el conjunt de la demarcació de Barcelona s’han realitzat prop de 10.000 inspeccions a comerços durant l’any passat per garantir que compleixen la normativa de consum. Un 79 % d’aquestes inspeccions han estat de caràcter informatiu (no sancionadores).

També s’ha remarcat que, en el darrer any i sense comptar la ciutat de Barcelona, es van realitzar 118.657 tramitacions en el conjunt d’Oficines municipals d’informació al consumidor (OMIC), 2.000 de les quals van ser a través de les Unitats Mòbils d’Informació al Consumidor (UMIC) de la Diputació. El 52 % de les reclamacions ateses han estat favorables, totalment o parcialment, als consumidors.

Finalment, també destaca la valoració que fan els usuaris del servei rebut, amb una nota de 8 sobre 10.

En el decurs de la Trobada, es va presentar el Consell Assessor de les Empreses en compliment dels acords aprovats en la darrera Assemblea celebrada a Vilassar de Mar l’any 2017.

Switch to mobile version