Autor Articles i estudis
6 Març 2019 a 18:00

El consum moderat de làctics podria ser beneficiós per a la salut cardiovascular

Nutrimedia// Imatge Facebook

Nutrimedia// Imatge Facebook

Els missatges sobre l’efecte beneficiós dels làctics en la salut cardiovascular han proliferat en els últims mesos, particularment després de la publicació de l’estudi PURE a la revista The Lancet al setembre de 2018. No obstant això, el grau de certesa dels resultats dels estudis disponibles és baix, i per tant l’efecte cardiovascular dels làctics ha d’expressar amb un condicional “podria ser beneficiós”, ja que és probable que noves investigacions ofereixin resultats diferents. Aquesta és la conclusió d’una nova avaluació del projecte Nutrimedia, que no ha entrat a comparar els làctics sencers amb els baixos en greix, a causa que els estudis disponibles no són concloents i cal més investigació per aclarir aquesta qüestió.

Nutrimedia és un projecte de l’Observatori de la Comunicació Científica (OCC) del Departament de Comunicació de la UPF en col·laboració amb el Centre Cochrane Iberoamérica, amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), que analitza científicament el grau de veracitat d’alguns missatges sobre alimentació i salut,  al mateix temps que ajuda a interpretar els resultats de la investigació.

“Si el grau de certesa dels resultats de la recerca fos alt, seria correcte afirmar que els làctics prevenen les malalties cardiovasculars; de la mateixa manera, si el grau de certesa fos moderat, caldria dir que poden prevenir-les. Però la certesa que ofereix la investigació és baixa, i hem de fer servir un llenguatge que expressi aquesta incertesa”, explica Gonzalo Casino, director del projecte Nutrimedia. El resultat de l’avaluació científica realitzada en el marc d’aquest projecte indica que el missatge “els làctics ajuden a prevenir les malalties cardiovasculars” és “possiblement cert” (Nutrimedia estableix quatre nivells de veracitat: cert, probablement cert, possiblement cert i incert).

Per arribar a aquesta conclusió, l’equip de Nutrimedia ha examinat l’evidència científica disponible. En paraules de Montserrat Rabassa, investigadora del Centre Cochrane Iberoamérica i autora de l’informe tècnic, “els resultats de la investigació mostren que el consum de làctics s’associa amb un menor risc de malaltia cardiovascular, tal com reflecteixen l’estudi PURE i altres estudis observacionals inclosos en les revisions sistemàtiques prèvies analitzades, però la confiança que tenim en aquests resultats és baixa”. El PURE (Prospective Urban Rural Epidemiological) és un estudi observacional realitzat amb 136.384 persones de 21 països que va tenir força ressò a la premsa de tot el món. “Alguns dels missatges que es van difondre llavors resulten exagerats a la llum d’aquesta avaluació, doncs donaven per cert que els làctics són beneficiosos per a la salut cardiovascular sense reflectir la incertesa existent”, afegeix Casino.

Un altre aspecte que posa en relleu l’avaluació de Nutrimedia és que també hi ha una associació favorable entre el consum de làctics i el risc de mortalitat per qualsevol causa. En aquest cas, el grau de certesa dels resultats és també baix, per la qual cosa igualment cal afirmar que el consum de productes làctics podria reduir la mortalitat per qualsevol causa.

Alimentació saludable

Els làctics formen part d’un grup d’aliments de consum quotidià, que inclou productes tan variats com la llet, el formatge, la mantega i derivats fermentats de la llet, com el iogurt o el quefir, entre d’altres. El seu perfil nutricional és interessant pel seu contingut en proteïnes d’alt valor biològic, greix, lactosa, vitamines (A, D, B6, B12) i minerals (calci, fòsfor, potassi). No obstant això, alguns d’aquests aliments són objecte de debat pel seu alt contingut en greixos saturats i sal, com és el cas de molts tipus de formatges, i pel sucre afegit, com succeeix amb alguns iogurts i begudes làcties.

Les guies alimentàries solen recomanar els làctics baixos en greix en persones amb sobrepès i problemes cardiovasculars, per la seva menor contingut en energia, àcids grassos saturats i colesterol. Aquest és el cas de la guia de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària i de l’anomenat Plat de Harvard. Altres guies més recents, com la de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Petits canvis per menjar millor), no fa cap recomanació sobre el consum de làctics. Amb un estil de vida saludable, que inclogui evitar el tabac i l’alcohol, una dieta adequada i practicar activitat física regular, es podria reduir la mortalitat anticipada d’origen cardiovascular, que representa el 31% de la mortalitat global, segons l’OMS.

Switch to mobile version