Autor Sanitat
16 Març 2019 a 10:00

S’acaba l’epidèmia de grip a Catalunya

La taxa d’incidència arriba als 88,78 casos per 100.000 habitants

Atenció sanitària una dona amb grip / Imatge del web Pixabay

Atenció sanitària una dona amb grip / Imatge del web Pixabay

La grip ha remès i ja no hi ha epidèmia a Catalunya. Del 4 al 10 de març, l’activitat gripal ha baixat fins als 88,78 casos per 100.000 habitants, una xifra que se situa per sota del llindar epidèmic establert aquesta temporada als 110,7 casos.

Segons el Pla d’informació de les infeccions respiratòries agudes a Catalunya (PIDIRAC), les taxes d’incidència disminueixen en tots els grups d’edat, tot i que en la franja de 0 a 4 anys encara estan per sobre de la mitjana d’altres temporades.
Entre el 4 i el 10 de març, hi ha hagut 11 ingressos hospitalaris de casos greus per virus de la grip als hospitals de la xarxa sentinella i, des de l’inici de la temporada, a principis d’octubre, un total de 1.027. El 21% dels casos han requerit ingrés a l’UCI; el 71,7% dels casos no estan vacunats i d’aquests el 56% tenen entre 65 i 100 anys.
Segons el model predictiu elaborat amb dades corresponents a la setmana 10 (del 4 al 10 de març) l’activitat gripal durant les setmanes 11 i 12 estarà a nivell basal d’activitat a la major part de les regions. Aquestes són algunes de les dades destacades del PIDIRAC (temporada gripal 2018-2019), coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).
Activitat als centres sanitaris
Durant la setmana del 3 al 10 de març de 2019, els professionals sanitaris dels hospitals han atès un total de 71.835 urgències, de les quals 7.449 han requerit ingrés hospitalari (10,37% del total). Respecte la setmana anterior, les urgències ateses als hospitals han disminuït un 0,49% i els ingressos hospitalaris han disminuït un 0,53%. En comparació amb la mateixa setmana de l’any 2018, l’activitat urgent ha disminuït un 0,52% i el nombre d’ingressos ha disminuït un 1,22%.
Del total de les urgències ateses als hospitals, el 79,42% són pacients adults (57.049), mentre que la resta correspon a població pediàtrica (14.757). En relació amb la setmana anterior ha disminuït un 0,53% la proporció de pacients pediàtrics.
Durant aquesta setmana els hospitals han atès un total de 27.041 visites de nivell de prioritat I, II i III, és a dir, de major gravetat, que representen un 37,64% del total de les urgències, un 0,10% més que la setmana anterior.
Pel que fa als equips d’atenció primària, durant la setmana del 3 al 10 de març del 2019, s’han atès un total de 881.918 visites, un 0,83% menys que la setmana anterior. Del total de visites realitzades aquesta setmana, 850.323 s’han fet als centres d’atenció primària  i 31.595 al domicili del pacient.
Per grups d’edat, el 10,96% de les visites han estat d’infants de fins a 15 anys; el 50,18% d’adults d’entre 15 i 65 anys i el 38,86% restant de persones majors de 65 anys. En comparació amb la mateixa setmana de l’any anterior, els equips d’atenció primària han fet un 7,11% més de visites.
Pel que fa als centres d’urgències d’atenció primària (CUAP) del 3 al 10 de març del 2019, han atès un total de 22.203 visites, un 0,64% menys que la setmana anterior.
Principals actuacions
Les millores previstes per aquest hivern s’emmarquen en el desplegament del Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC) aprovat pel Departament de Salut el maig del 2017. Per respondre a aquest increment d’activitat estacional, i tal i com es va fer l’any passat, s’han posat en marxa 23 plans d’acció territorials que tenen com a objectiu que l’atenció continuada i urgent s’ajusti millor a les necessitats assistencials específiques de les persones de cada territori, per aconseguir que la ciutadania sigui atesa en el dispositiu més adequat i garantint la millor qualitat possible.
Aquests plans constitueixen la concreció, en cada àmbit territorial, de les accions que caldrà desenvolupar a mesura que pugui augmentar la pressió assistencial i realitzen una descripció dels recursos territorials, l’organització, l’activitat i les diferents actuacions que es preveu realitzar per fer front al període hivernal. Els plans s’aproven, cadascun en el seu àmbit territorial, per part del Comitè operatiu d’urgències i emergències (COUE) formats per professionals sanitaris que intervenen en el procés d’atenció a les urgències del territori: hospitals, CAP, CUAP, centres sociosanitaris i SEM.
Mesures de prevenció
La millor manera de protegir-se i evitar la propagació de la grip és la vacunació i el manteniment d’unes bones pràctiques d’higiene, com rentar-se les mans de manera regular.
Per a més informació es recomana trucar al 061 CatSalut Respon, el telèfon de Salut de Catalunya, les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. I també al web de Canal Salut.
És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària.
Switch to mobile version