Autor Societat
9 Abril 2019 a 10:00

Les colònies “L’estiu és teu!” arriben als 25 anys

Amb una oferta de més de 6.000 places

25 anys l'estiu es teu// cartell

25 anys l’estiu es teu// cartell

Les colònies d’estiu per a nois i noies de 5 a 16 anys que impulsa la Generalitat des del 1995 arriben enguany als seus 25 anys, un període en el qual han participat al programa 141.958 infants i joves.
L’Agència Catalana de la Joventut (ACJ), organitzadora del programa ‘L’estiu és teu!‘,va obrir ahirs a les 12.00 hores el període d’inscripcions a través del portal virtual. El sistema permetrà que les famílies puguin inscriure’s directament a les places lliures, sense haver d’esperar a un sorteig posterior. D’aquesta manera, es garanteix que tots els participants sàpiguen des del primer moment si tenen plaça al torn i especialitat de colònies desitjades, i així s’afavoreix una millor previsió i organització familiar.
L’estiu és teu!‘ ofereix estades d’educació en el lleure de fins a deu dies a infants i joves de 5 a 16 anys, que tindran lloc en 19 albergs de la Xarxa Jove d’Albergs de Catalunya (Xanascat). Les catorze modalitats d’estades a escollir són: música (9 estils i 30 instruments a triar), idiomes (anglès, francès o alemany), esportives (futbol, bàsquet o handbol), multiesportives (34 modalitats), combinat d’anglès i multiesportives, combinat d’anglès i astronomia, enginy, circ, teatre, veu, cinema, natura, excursionisme i dansa.
El nombre total de places que s’ofereixen per aquest 2019 és de 6.008, que es repartiran en un total de 120 torns al llarg de l’estiu. El juliol és el mes amb més oferta (5.348 places), seguit per l’agost (530) i el setembre (130). I per edats de participants, la franja de 8 a 12 anys és la que disposa de més oferta (2.766 places), seguida per la de 13 a 16 anys (2.146), la de 8 a 16 anys (976), i la de 5 a 7 anys (120).
Pel que fa al cost de les estades, els infants amb risc d’exclusió social, grau de dependència o discapacitat reconeguda tindran l’estada becada, igual com en les darreres quatre edicions.
Per la seva banda, les famílies nombroses, monoparentals i les acollidores continuaran gaudint d’una reducció del 10% en el preu de les estades, un ajut que va beneficiar el 19% dels participants en l’edició passada, i un total de 14.041 famílies des de la implantació d’aquesta mesura el 2008. Aquests ajuts s’emmarquen en les polítiques departamentals de suport a la família i intensifiquen l’orientació al servei públic dels albergs gestionats per la Generalitat de Catalunya.
Finalment, els titulars del Carnet Jove també es beneficiaran d’un 5% sobre el preu total de l’estada.
Noves estades de Música Tradicional
La novetat més destacada del contingut d’aquesta edició de les estades és la incorporació de l’especialitat de Música Tradicional a les estades de música, que tindran lloc a l’alberg de L’Espluga de Francolí del 14 al 20 de juliol. Aquestes colònies estan dirigides a nens i nenes de 7 a 17 anys amb un any d’experiència prèvia en el seu instrument, i permetran escollir entre un total de 10 instruments diferents: acordió, flabiol, gralla, percussió, sac de gemecs, tarota, tenora, tible, trombó i violí.
L’objectiu principal d’aquesta nova proposta és que els participants ampliïn els seus coneixements musicals a través de classes individuals i col·lectives, que aniran a càrrecs de professors de música especialitzats.
Una altra novetat que incorpora ‘L’estiu és teu!’ per aquest 2019 és en les estades combinades d’anglès i multiesportives que es faran als albergs de Deltebre i Poblenou del Delta, on s’hi ha afegit una temàtica que fa d’eix conductor: el Delta de l’Ebre. En aquestes estades, els nois i noies coneixeran l’espai natural i social d’aquest paratge tan singular amb activitats com ara l’observació d’ocells o l’aproximació a la realitat cultural del territori.
Millorar els hàbits d’autoprotecció
Amb la premissa que la seguretat comença amb la preparació de la bossa d’equipatge, el web de ‘L’estiu és teu!’ conté recomanacions sobre què hauria de contenir, consells sobre el calçat idoni per a les diferents activitats (aquàtiques o excursions), les cremes protectores, les ulleres solars, la cantimplora, l’impermeable, la llanterna frontal o els productes repel·lents, entre d’altres.
En l’àmbit de la seguretat i la qualitat pedagògica, el programa compta amb una ràtio de responsables d’1:8, un índex que supera els nivells exigits per la normativa (que és d’un mínim d’un responsable per cada deu participants). En total, l’edició d’aquest 2019 comptarà amb un total de 1.000 monitors i directors de lleure.
Finalment, el “Manual de Procediments de la Seguretat Integral per a Activitats del programa inclou una fitxa individualitzada on s’hi descriuen els mètodes de seguretat preventiva per a cadascuna de les activitats. Entre d’altres aspectes, hi figuren les característiques del lloc on es fa l’activitat, l’equipament que han de dur dels participants, el material tècnic que s’utilitzarà, el material d’emergència disponible, l’organització interna o el desenvolupament de l’activitat.
Alimentació i salut
Pel que fa a les pautes de l’alimentació, el programa ‘L’estiu és teu!’ inclou un model que segueix les directrius nutricionals establertes per a infants i joves del Departament de Salut. A aquesta premissa s’hi suma el fet que la majoria dels albergs disposen de l’acreditació AMED com a promotors de la dieta mediterrània i l’activitat física, una distinció que inclou, entre d’altres, la utilització d’oli d’oliva, verdures, peixos o fruita fresca.
D’altra banda, el programa adapta la dieta i les activitats a les necessitats específiques de cadascun dels participants en relació a les al·lèrgies alimentàries (marisc, gluten o llet) i no alimentàries (pol·len, àcars o picades d’insectes) declarades al formulari d’inscripció i documentades amb un certificat mèdic. El mateix certificat també inclou informacions referent a qualsevol alteració de salut física o psicològica que requereixi una atenció especial del participant.
Accessibilitat i transport a mida
 
Amb l’objectiu de facilitar la participació i accessibilitat de joves i infants amb necessitats específiques i necessitats educatives especials, el programa ‘L’estiu és teu!’ està preparat per a oferir-los un suport especial, ja sigui amb la inclusió de monitors com amb l’adaptació de les activitats. D’aquesta manera, Joventut garanteix la participació inclusiva i activa d’aquestes persones.
Pel que fa al sistema de desplaçament dels participants a les colònies, ‘L’estiu és teu!’ ha millorat el servei de transport a mida. Mitjançant la plataforma BusUp, les famílies que ho desitgin poden reservar un servei d’autobús amb diferents opcions de punts de sortida i tornada amb l’objectiu de facilitar el desplaçament, abaratir-ne el cost i reduir l’impacte mediambiental.
Els inicis de ‘L’estiu és teu!’, al 1995
“Idiomes a Catalunya” és el nom del programa precursor de ‘L’estiu és teu!’ que es va iniciar l’any 1989 a càrrec de l’Institut Català de Serveis a la Joventut. Es tractava d’unes colònies perquè nois i noies de 6è, 7è i 8è d’EGB aprenguessin un idioma (anglès, francès, alemany o italià) a l’estiu, amb estades d’immersió lingüística als albergs de la Generalitat.
El projecte va continuar el 1995 ja amb el nom de ‘L’estiu és teu!’, any en què un total de 1.521 nois i noies van fer anglès, francès i alemany en 10 albergs.

La campanya següent, la del 1996, va ser la primera en què els idiomes van deixar de ser l’única oferta del programa, i s’hi van afegir els esports (futbol, handbol, rugbi, piragüisme o voleibol). Un total de 2.212 joves d’11 a 15 anys hi van prendre part.

Switch to mobile version