Autor Societat
16 Agost 2019 a 15:00

3.468 peticions del document de nulitat d’un judici o consell de guerra

Dictat per causes polítiques a Catalunya pel franquisme fins 1978

Document nulitat judici i consell de guerra franquista// Foto: Conselleria Justícia

Document nulitat judici i consell de guerra franquista// Foto: Conselleria Justícia

El Departament de Justícia ha rebut fins al mes de juny de 2019 un total de 3.468 peticions del document que dona fe de la nul·litat d’un judici o d’un consell de guerra dictat per causes polítiques a Catalunya pel franquisme.
D’aquest total, un 70 % ha demanat rebre’l per correu electrònic, mentre que la resta ha sol·licitat recollir-lo presencialment a algunes de les cinc Oficines d’Atenció Ciutadana (Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona o Tortosa).

Honor, dignitat i memòria

El document fa constar, individualment, el nom i els cognoms de les persones processades pels tribunals militars il·legals de la dictadura. Està signat per la persona titular del Departament de Justícia i va acompanyat d’una carta del president de la Generalitat, on destaca la necessitat de restablir “l’honor, la dignitat i la memòria” d’una víctima “injustament processada pels tribunals franquistes”.

66.629 persones sense un judici just

A Catalunya hi ha 66.629 persones contra les quals es va instruir un procediment judicial militar per causes polítiques durant la dictadura de Franco. Va ser una repressió per motius ideològics que va afectar homes i dones de totes les edats i condicions socials. Els tribunals que instruïen aquestes causes van actuar a Catalunya a partir de l’abril de 1938 i fins al desembre de 1978.

Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme

El Govern va començar a expedir els documents que fan constar la nul·litat dels judicis i els consells de guerra franquistes contra catalans per causes polítiques el 12 de setembre de 2017, després que el Parlament aprovés per unanimitat la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme.
En aplicació d’aquesta Llei, l’Arxiu Nacional de Catalunya també publica la relació completa de persones que no eren afins al règim i que van ser considerades enemigues del franquisme per la seva afiliació política, les seves idees o creences i contra les quals es va instruir un procediment judicial militar.

Tràmits per fer les sol·licituds

La sol·licitud d’aquest document de nul·litat es pot fer presencialment a totes les oficines d’atenció ciutadana de la Generalitat de Catalunya, a través del web del Departament de Justícia i trucant al telèfon 012. En un termini màxim de 30 dies, els documents s’entregaran a la seu i als serveis territorials del Departament de Justícia. Les persones que ho desitgin també el podran rebre per correu electrònic.
Switch to mobile version