Autor Ensenyament
19 Agost 2019 a 15:00

Alba Vergés ha inagurat la 51ena Universitat Catalana d’Estiu

A Prada de Conflent

Inaguració 51ena Universitat Catalana d'estiu Prada Alba Vergés// Foto: Conselleria Salut

Inaguració 51ena Universitat Catalana d’estiu Prada Alba Vergés// Foto: Conselleria Salut

 

La consellera de Salut, Alba Vergés, va inaugurar ahir al migdia la 51ena edició de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), que se celebra a la localitat de Prada. Vergés va fer una crida a bastir una unitat estratègica que englobi el 80% del país per fer font a la sentència del judici del procés. “L’única sentència justa hauria de ser l’absolució i que tots els presos i les preses polítiques i els exiliats i les exiliades puguin tornar a casa amb les seves famílies. Però, com que de l’Estat espanyol no en podem esperar res de bo, hem d’estar preparats per una sentència condemnatòria. I quan la sentència arribi, el govern i el país hem d’estar a l’altura de les circumstàncies”, ha destacat.

Vergés va subratllar

que cal “persistir” per aconseguir l’objectiu final de tot aquest procés: la constitució d’una República catalana més justa, més feminista i més social. “El govern, en un context molt complicat, estem treballant per posar aquestes bases i també per millorar la vida de la nostra gent”. En aquest sentit, la consellera ha posat l’exemple de l’accés universal al sistema sanitari, “un dels grans valors del nostre país”. Vergés ha recordat que el govern de Mariano Rajoy va denegar l’accés a la sanitat a certs col·lectius que no tinguessin regularitzada la seva situació i des de “Catalunya ens hi vam oposar frontalment”. El Parlament va aprovar una llei per blindar aquest dret, però l’executiu espanyol va presentar un recurs al Tribunal Constitucional, que va acabar tombant la normativa. “Des de llavors hem treballat incansablement  fins que el govern espanyol ha acabat retirant el recurs i la llei torna a estar vigent. Aquí no deixarem ningú a les portes d’urgències sense atendre. Això és treballar per a tothom”, ha afegit Vergés, que també ha carregat contra l’actual govern en funcions de Pedro Sánchez que reclama que Catalunya, i altres territoris de l’Estat, realitzin un pla d’ajustos en matèria sanitària: “L’Estat espanyol, només mirant quatre números, ens vol retallar el nostre dret a la salut. El PSOE vol continuar aplicant les polítiques d’austeritat del PP i no ho permetrem”.

La primària, l’eix del sistema sanitari

Abans de la inauguració, Vergés va pronunciar la conferència Un sistema de salut proper, just i per a tothom, en el marc del programa de les Ciències de la Salut, de la mateixa UCE. La consellera va posar en valor el treball que està realitzant el Departament de Salut per convertir l’atenció primària en l’eix del sistema sanitari. També va destacar altres polítiques que s’estan desplegant com la millora de condicions del professionals; potenciar la perspectiva de gènere en salut; un pla per combatre l’obesitat infantil; la integració de salut i benestar social; una futura llei per combatre l’augment del tabaquisme i altres addiccions; inversions en grans centres hospitalaris com Joan XXIII de Tarragona o Viladecans o un pla per millorar les infraestructures i la resolució dels CAP.
Switch to mobile version