Autor Articles i estudis
17 Agost 2019 a 18:00

L’entrevista d’AMIC: Martí Peraferrer

Martí Peraferrer//Foto: amic

Martí Peraferrer//Foto: amic

Continuem amb la sèrie d’entrevistes sobre innovació en els col·lectius de cultura popular per a promocionar la presentació de candidatures a la categoria ‘Iniciativa Innovadora’ dels III Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català. Avui és el torn de Martí Peraferrer, director del Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, que des de fa gairebé dues presenta les propostes més atrevides i innovadores que porten als escenaris companyies i grups no professionals d’arreu del món.

És habitual definir el FITAG com un festival transgressor i en evolució constant. Compartiu aquesta definició?

El FITAG és un festival que es reinventa en cada edició. Tenim una estructura marc de programació però ens diverteix posar-nos reptes o fites. No ens volem avorrir i per tant en cada edició ens proposem noves coproduccions, intercanvis, propostes compartides amb altres països, cursos, debats… Sempre hi ha alguna cosa que no hem fet que ens fa sentir com si fóssim a la primera edició. Potser no som gaire transgressors però podríem dir que és un festival inconformista.

Els grups amateurs de teatre estan molt implementats al Principat. Som proclius, a Catalunya, a l’experimentació de nous gèneres teatrals?

En general crec que els grups són bastant porucs a provar nous llenguatges. Segurament pel fet que es deuen a un públic també poc donat als canvis. En pobles i nuclis petits costa aportat noves visions i nous llenguatges escènics. Podríem dir que és un peix que es mossega la cua. Per tant potser el FITAG els hi ha de mostrar noves maneres d’entendre i fer el teatre amateur portant obres de tot el món. Crec que amb el temps el teatre amateur agafarà la valentia del teatre professional. N’estic convençut i el FITAG segur que en tindrà una mica de culpa.

El FITAG és una iniciativa que compta amb la col·laboració d’una institució pública, la Diputació de Girona. Les Administracions també poden ser un agent de foment de la innovació o creieu que aquesta ha de sorgir exclusivament des dels creadors?

Les institucions han d’apostar per aquests festivals d’intercanvi i de convivència. És interessant veure espectacles, però encara més poder conviure, xerrar amb aquells qui els fan. Aportar uns dies de reflexió i amistat fa que els vincles s’enforteixin i aparegui la voluntat d’encarar nous reptes. Les institucions han d’apostar pels creadors que volen generar oportunitats, debat i intercanvi real. Al FITAG apostem per ser aquesta àgora internacional del teatre amateur i agraïm a les institucions que donen suport i aposten per aquesta filosofia.

Per Ens de comunicació / AMIC

Switch to mobile version