Autor Societat
26 Agost 2019 a 10:00

Trobada transfronterera al port de Tavascan

Coorganitzada pel Parc Natural de l’Alt Pirineu i  el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises

Trobada Port de Boet Alt Pirineu //Foto Conselleria Territori i Sostenibilitat

Trobada Port de Boet Alt Pirineu //Foto Conselleria Territori i Sostenibilitat

 

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, juntament amb el president del Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises (PNRPA) i vicepresident de la Regió Occitanie, Kamel Chibli; els alcaldes de Lladorre i d’Ustou, Salvador Tomàs i Alain Servat respectivament, a més del director del  Parc Natural de l’Alt Pirineu, Marc Garriga, i del PNRPA, Matthieu Cruege, han fet la pujada al port de Martérat-Tavascan per mostrar la unió dels dos països. Aquesta trobada transfrontera que fa cinc anys que se celebra serveix per reforçar els llaços transfronterers, donar a conèixer els productes locals agroramaders i reflecteix la cooperació dels dos parcs en el marc del nou Parc Pirinenc de les Tres Nacions.

Fa un any de la signatura del conveni de creació del Parc Pirinenc de les Tres Nacions

En aquest sentit, la trobada ha servit per marcar l’estratègia a seguir a partir d’ara. El conseller, Damià Calvet, ha recordat el compromís que va adquirir amb l’anterior president del PNRPA, mort fa uns mesos, André Rouch, i que va ser un dels motors del parc. “Vam quedar que jo vindria a la trobada de Tavascan a reivindicar que hem de tirar endavant aquesta iniciativa i que hem de fer-la gran”, ha dit Calvet. Per això, el titular de DTES ha explicat que han decidit amb l’actual president del Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises, Kamel Chibli, que tiraran endavant el Parc amb totes les nostres capacitats: “Demanarem a Europa una subvenció que ens ajudi perquè el Parc sigui el símbol d’aquesta no frontera. Hem de viure i hem de poder explicar a les generacions futures que a través d’iniciatives com aquesta ens farem més grans com a territori”.
Calvet ha posat l’accent al fet que els Parcs creats a banda i banda de la frontera justament ajuden a esborrar-la. “La natura, la biodiversitat, la terra, no entén de fronteres, som les persones les que les hem creat però nosaltres vivim en una època en què hem trobat maneres de superar aquestes fronteres amb accions que fem des de les administracions i coses més tangibles com els nostres parcs”. Per tot plegat, el conseller ha agraït la tasca de les persones que gestionen els parcs “malgrat les dificultats per fer-ho amb els recursos existents i que tiren endavant aquests parcs que volem que siguin un símbol de la nostra terra i de la unió dels dos països.”
Pel que fa a la convivència de la biodiversitat i l’activitat humana el conseller de Territori i Sostenibilitat ha afegit: “farem que aquesta riquesa, aquesta biodiversitat, aquests parcs creats fa temps i el Parc de les Tres Nacions siguin compatibles amb l’activitat humana. Que sigui un país viu.” I ha demanat als alcaldes que reivindiquin que els Parcs siguin un element de valor afegit del territori.

Trobades transfronteres

El Parc Natural de l’Alt Pirineu, juntament amb el Parc Natural Regional de Pyrénées Ariégeoises (França), i els respectius ens locals, organitzen aquesta aquestes trobades transfrontereres adreçades al veïnat i visitants de banda i banda dels Pirineus català i occità (francès), amb l’objectiu d’estrènyer llaços, promoure l’agermanament dels pobles, el coneixement mutu i l’intercanvi d’experiències. Es tracta de jornades festives que van sorgir per iniciativa conjunta entre els dos parcs naturals, associacions locals i els ens locals respectius d’una banda i altra de la frontera, i que enguany es fan en el marc del nou Parc Pirinenc de les Tres Nacions. És una manera d’institucionalitzar i obrir al públic unes trobades esporàdiques que ja es feien entre els veïns i els pastors d’una banda i altra de la frontera des de temps remots per enfortir lligams d’amistat i familiars, participar en els festes majors d’un i altre poble, i organitzar usos fronterers del territori com el pasturatge dels ramats dels dos vessants.

Trobada i mercat de productes locals al port de Boet

Dissabte va tenir lloc la setena edició de la Trobada transfronterera al port de Boet des de la Vall Ferrera. A més de l’acte de germanor, les persones assistents podran gaudir d’un mercat i una degustació de productes agroalimentaris locals.
El punt de trobada era a l’aparcament d’Àreu, per compartir cotxe 4×4 i pujar conjuntament fins a l’aparcament de la Molinassa. La caminada a peu té una dificultat mitjana, amb un desnivell positiu de 700 metres i una durada aproximada de 3 hores.
La trobada s’acompanyà d’un mercat de venda de productes agroalimentaris. Així, els participants catalans podien comprar productes dels productors del Parc Naturel Régional des Pyrénées Ariégeoises i els participants francesos podien fer el mateix amb els productes dels productors del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

Aquestes trobades es realitzen també amb l’objectiu de posar en valor el productes locals agroramaders dels dos parcs que contribueixen a la conservació al mosaic d’hàbitats de prats i pastures i la conservació de la seva biodiversitat, motiu pel qual son accions finançades en gran part pel projecte Interreg POCTEFA GREEN de gestió i posada en xarxa dels espais naturals dels Pirineus.

Switch to mobile version